среда, 21 апреля 2021 г.

Літературне читання – 4-А клас

 Четвер  22.04.2021

Тема: Всеволод Нестайко «Шура  і Шурко»

Задачі уроку: дізнатися про життєвий і творчий шлях Всеволода Нестайка, озна­йомитися з його оповіданням «Шура і Шурко»; читати свідомо та правильно

— Ви вже знайомі з творами відомого українського письменника Всеволода Нестайка. Це цікаві оповідання, казки, повісті про незвичайні пригоди ваших ровесників — хлопчиків і дівчаток. З героями його казок теж відбуваються ди­вовижні події, завдяки чарівним речам.

Сьогодні прочитайте нове оповідання Всеволода Нестайка «Шура і Шурко».

1. Біографічна довідка

Всеволод Зіновійович Нестайко народився 30 січня 1930 року в м. Бер­дичів на Житомирщині в сім’ї службовця. Коли Всеволоду було три роки, разом з іншими січовими стрільцями загинув його батько. Йшов страшний 1933 рік, і сім’я, рятуючись від голоду, переїхала до родичів у Київ. Тож усе своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві. Як пише сам письменник: «І хоч би де мені доводилось побувати, хай навіть у найціка­вішій подорожі, коли я повертаюсь до Києва, серце у мене б’ється від радіс­ного хвилювання зустрічі з рідним містом». Коли Всеволод Нестайко був ма­леньким хлопчиком, він страшенно хотів швидше вирости і стати великим та дорослим. «Може тому, що я був справді малий на зріст, чи не найменший у класі. Малий, худий та ще й рудий. Як вогонь червоний. Мене дражнили “Море горить!”, “Пожежна команда”. А ще в класі мене називали Рудий аф­риканський їжачок»,— згадує письменник. І щоб швидше вирости, Всеволод годинами стояв під дощем і спати лягав о сьомій. Отак уві сні і нетерплячці В. Нестайко і не зогледівся, як несподівано виріс майже під два метри і пе­рестав бути рудим. «І раптом збагнув, що даремно поспішав вирости, що ди­тинство — найпрекрасніша, найщасливіша пора людського життя. І так мені захотілося повернутися назад! Назад — у дитинство. Та нема у часу дороги назад»,— зізнається він. І все ж таки Всеволод Зіновійович Нестайко знайшов цю дорогу. А пролягла вона через уяву і фантазію. Він почав подумки поверта­тися у дитинство — писати для дітей веселі і мудрі книги.

Майже п’ятидесятилітній шлях у дитячій літературі він засвідчив ви­данням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єc. Найві­доміші з них — «В Країні сонячних Зайчиків» (1959), «Супутник ЛІРА-3» (1960), «Космо-Натка» (1963), «Робінзон Кукурузо» (1964), «Тореадори з Ва­сюківки» (1973), «Одиниця з обманом» (1976), «Незвичайні пригоди в лісовій школі» (1981), «Загадка старого клоуна» (1982), «П’ятірка з хвостиком» (1985), «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків» (1988), «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною»(1990), «Неймовірні детективи» (1995) та ін. Книги В. З. Нестайка перекладено двадцятьма мовами.

Перегляньте відео – коротка біографія


2. Слухання оповідання (аудіо запис)


3. Самостійна робота ( с. 160 – прочитати статтю про письменника)        

Завдання для дистанційного навчання

С. 160-163, прочитати 1 і 2 частини оповідання

Українська мова - 4-А клас

  Четвер  22.04.2021

Тема: Дієслова минулого часу

Задачі уроку: ознайомитися  з граматичними ознаками дієслів минулого часу; навчитися зміню­вати дієслова минулого часу за родами з опорою на навчальну таблицю та за зраз­ком, ставити дієслова минулого часу в потрібну родову форму за питанням (що робив (-ла, -ло)?, що зробив (-ла, -ло)?)

1.     Спостереження за мовним матеріалом

-         Продовжимо досліджувати змінювання дієслів.

Передивись відео урок

 

2.     Складання опорної таблиці

ДІЄСЛОВА МИНУЛОГО ЧАСУ:

змінюються: за числами; за родами (у 3-й особі однини);

не змінюються за особами;

♦ мають закінчення –а, -о, -и;

♦ мають суфікс –л-

3.     Робота за підручником (с. 159-160)

-         В робочих зошитах запишіть дату і виконайте вправу 313 (замініть неозначену форму дієсловами минулого часу, запишіть утворений текст, підкресліть дієслова минулого часу, надпишіть олівцем число і рід дієслів)

Зразок        … Минали роки, спливали століття. 

 Завдання для дистанційного навчання

С. 160. Впр.314